کامپیوتر&اینترنت

کامپیوتر&اینترنت

این وبلاگ در مورد مطالب مربوط به کامپیوتر و اینترنت می باشد.
کامپیوتر&اینترنت

کامپیوتر&اینترنت

این وبلاگ در مورد مطالب مربوط به کامپیوتر و اینترنت می باشد.

درباره رجیستری در ویندوز (قسمت دوم)

 

با سلام. در مطلب درباره رجیستری در ویندوز (قسمت اول) من درباره خود رجیستری، ساختار اون، طرز ویرایش و البته کلید ها و متغیر های رجیستری صحبت کردیم. در ادامه مطلب این قسمت، قراره درباره فایل های reg ، ساختار و  چگونگی ویرایش اون ها و در نهایت یک ترفند از رجیستری ویندوز (برای درک کارایی و توانایی رجیستری)، مطالبی خواهید خوند:

با سلام. در مطلب درباره رجیستری در ویندوز (قسمت اول) من درباره خود رجیستری، ساختار اون، طرز ویرایش و البته کلید ها و متغیر های رجیستری صحبت کردیم. در این قسمت، قراره درباره فایل های reg ، ساختار و  چگونگی ویرایش اون ها و در نهایت یک ترفند از رجیستری ویندوز (برای درک کارایی و توانایی رجیستری)، مطالبی خواهید خوند:


آشنایی با فایل‌های دارای پسوند reg

این فایل‌ها، دارای برخی کد‌ها و دستورات هستند که در صورت اجرا، همه یا بخشی از رجیستری رو مطابق حالت خاصی تنظیم می‌کنن. (یا متغیر ها و کلید های جدید می‌سازن یا موارد موجود رو تغییر می‌دن) از فایل‌های  reg میتونید برای پشتیبان گیری از رجیستری استفاده کنید؛ همچنین اگه می‌خواهید مجموعه تغییراتی در رجیستری رو، در یک فایل داشته باشید وهر زمان که بخواهید، تنها با یک کلیک، اونا رو اعمال کنید (و یا به فردی بدید که با رجیستری آشنا نیست و اون هم بتونه این تغییرات رو اعمال کنه) فایل‌های  reg در این حالت خیلی کارآمد هستن.

برای ایجاد این فایل‌ها، باید در برنامه regedit از منوی فایل، export رو انتخاب کنید. (اگر فقط از یک کلید خاص میخواید خروجی بگیرید، میتونید فقط بر روی اون راست کلیک کنید و Export رو انتخاب کنید.)

پنجره‌ای باز میشه که میتونید فایل رو در مکان دلخواه با نام دلخواه ذخیره کنید. نکته‌ی مهمی که در این پنجره وجود داره، قسمت پایین اون هست. شما میتونید تعیین کنید که آیا فایل  reg دارای همه‌ی تنظیمات رجیستری باشه (در هنگام پشتیبان گیری، باید از این حالت استفاده کنید) و یا فقط از کلیدی باشه که در کادر مربوطه، مسیرش رو تایپ می‌کنید (اگر در پنجره‌ی اصلی، کلید خاصی رو انتخاب کرده باشید، به صورت پیشفرض مسیر اون نوشته شده)

با کلیک بر روی فایل reg، پنجره‌ای به صورت زیر نشون داده میشه که به شما هشدار میده این فایل ممکنه به رجیستری آسیب بزنه. اگر از سلامت این فایل مطمئن هستین، میتونید کلید yes رو انتخاب کنین و بعد، پیام دوم مبنی بر موفقیت آمیز بودن تغییر رجیستری نشون داده میشه:

راه دیگر برای به کار بردن این فایل‌ها، استفاده از برنامه regedit و منوی file، گزینهImport هست.

ویرایش فایل‌های reg

فایل reg نوعی فایل متنی هست و می‌تونید اون رو از طریق نوت پد ویرایش کنید. (البته نرم افزار‌های حرفه‌ای‌تر مثل Notepad++ هم قابل استفاده هستن) برای این کار، روی فایل راست کلیک کرده و بعد گزینه‌ی Edit رو انتخاب کنید. فایل در نوت پد باز میشه:

می‌بینید که فایل دو بخش اصلی داره:

قسمت اول، نسخه‌ی رجیستری رو معرفی می‌کنه و به هیچ عنوان نباید از فایل حذف بشه.

قسمت دوم کلید‌ها، متغیر‌ها و مقدار انتصابی اون‌ها رو نشون میده که در صورت اجرای فایل reg، قراره به وجود بیان یا تغییر داده بشن.

قسمت دوم هم می‌تونه دارای یه سری کلید و یه سری متغیر باشه.

کلید ها رو به این صورت تعریف می‌کنیم که ابتدا مسیر کلید رو درون دو تا براکت (کروشه) می‌نویسیم، بعد در خط‌های بعدی زیر مجموعه‌های اون رو (اعم از کلید یا متغیر) تعریف می‌کنیم.

برای تعریف متغیر‌ها هم، نام متغیر رو درون دو علامت دابل کوتیشن (به این صورت:"name") می‌نویسیم، بعد علامت مساوی، و بعد مقدار متغیر (که ممکنه رشته‌ای عددی، باینری و ... باشه) توجه کنید که در هر کجا یک رشته وجود داشت، باید اون رو درون دو تا علامت “” قرار بدید.

یک فایل reg پیچیده تر رو در زیر مشاهده می ‌کنید که برای فهم بیشتر ساختار اون، علامت گذاری کردم:

اگه خودتون چند فایل reg بسازید و از طریق نوت پد، بررسی شون کنید، بهتر میتونید به ساختار این فایل‌ها و همچنین چگونگی تعریف متغیر‌ها پی ببرید.

فایل‌های reg رو خودتون هم میتونید در Notepad بنویسید و با پسوند reg ذخیره کنید؛ ولی چون یک اشتباه خیلی جزئی می‌تونه باعث صدمه‌ی جدی در ویندوز بشه، بهتره از طریق برنامه regedit این فایل‌ها رو تهیه کنید و بعد اون رو ویرایش کرده و بخش‌های اضافی رو که لازم ندارید، پاک کنید.

یک ترفند در رجیستری

به عنوان یک مثال از کارایی‌های رجیستری، می‌خوام یک ترفند از اون رو مثال بزنم: در این ترفند می‌خوام بهتون یاد بدم چطوری یک میانبر برای فایل‌ها و برنامه‌های پرکاربردتون ایجاد کنید، طوری که با راست کلیک کردن بر روی دسک‌تاپ، به صورت یکی از گزینه‌ها قابل دسترسی باشن.

اول به این مسیر برید:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell

بعد در کلید Shell، یک زیر کلید ایجاد کنید و اسمش رو هر عنوانی بذارید که می‌خواید با اون درمنوی راست کلیک ببینیدش.

مثلا من می‌خوام یک میانبر برای برنامه‌ی نوت پد ایجاد کنم و این میانبر با نام Editor قابل مشاهده باشه:

بعد در کلیدی که ایجاد کلید با عنوان command ردید، یدونه زیر (حتما با حروف کوچک بنویسید) درست کنید و برای متغیر Default اون، مسیر برنامه یا فایل رو اختصاص بدید. مطابق تصویر زیر:

الان اگر در دسک‌تاپ راست کلیک کنید، می‌بینید که میانبری که می‌خواستید اضافه شده:

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد